Tomi Hautamäki

Noniin, nyt on aika aloittaa jotain uutta tässä blogissa. Tulen haastattelemaan tyyppejä joita pidän alan kärkiosaajina Suomessa. Mitään diipadaapa tyyppejä en kuitenkaan haastattele, vaan pitää olla oikeasti jotain mielipiteitä. Mun mentaliteetti on se, että voi puhuu tai olla puhumatta – juttuu tulee kuitenkin :D Ensimmäisenä ja itseoikeutettuna vuorossa on Tomi Hautamäki.

Kuka on Tomi Hautamäki?

Tomi on käytännössä ensimmäinen hakukoneoptimoinnin osaaja, joka ryhtyi bloggaamaan hakukoneoptimoinnista ja sen toteutuksesta suomeksi.
Niinpä vuonna 2005 syntyi hakukoneoptimointia.coma -blogi, joka tarjosi kävijöilleen yksinkertaisia ja selkeitä ohjeita www-sivujen hakukoneoptimointiin ja saavutti näin erittäin suuren suosion.

Vuonna 2007 blogi siirtyi silloisen Total Management Oy:n, nykyisen NetBooster Finland Oy:n omistukseen ja blogin päivitys lopetettiin.  Siitäkin huolimatta, että viimeisin kirjoitus kyseisessä blogissa on Tomin kirjoittama keväältä 2007, löytyy blogi siltikin alan halutuilla ja erittäin kilpailluilla avainsanoilla Google-haun kärjestä.

Viimeiset kaksi vuotta Tomi on kehittänyt ja ylläpitänyt blogi-, kotisivu- sekä foorumipalveluita nostaen nämä Suomen suosituimmiksi verkkosivustoiksi omalla sarallaan.

Tomi Hautamäki tiukkaan paikkaan

Terve Tomi, mitä kuuluu?

Mitäs tässä kurjuutta kummempaa. Flunssaa puskee ja pitäisi elpyä illan palaveria varten. Muuten menee hyvin :)

Kertoisitko paljonko sulla on rahaa tällä hetkellä päällä ja millainen kello?

Jaa-a, mitäs tuossa pyörii muutama euro taskun pohjalla parkkirahaa. Muuten mennään korttipelillä. Käteinen on niin 90-lukua ;) . En pidä rannekelloa.

Mitä matkapuhelinta käytät?

N97. Bugia bugien perään, muistivuotoa joka softassa. Toivottavasti tuleva softapäivitys korjaa tilannetta tai lähtee puhelin vaihtoon.

Hautamäen bisnekse

Kertoisitko hieman itsestäsi ja tämän hetken bisneksistä?

Mitähän tuota sanoisi itsestään.. Mä oon tällanen oman tieni kulkija. Sanon asiat suoraan silloin kun sanottavaa on, enkä pelekää etes polliisia. Sen verran pohojalaasta verta virtaa suonissa, että varmasti se metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan. Hyvässä ja pahassa.. ;)

Tässähän tuo homma on pyörinyt viimeiset vuodet näiden ilmaispalvelujen pyörittämisessä. Jotain pientä ”omaa juttua” siinä sivussa, mutta aika tehokkasti se aika on noihin mennyt.

Pikkuhiljaa kuitenkin ruvennut kaipaamaan uusia haasteita ja niinpä tässä ollaankin palaamassa muutamien hommien uudelleenjärjestelyjen jälkimainingeissa niille juurille mistä mut tunnetaan, sillä ihan kohta löytyy täältä pohjoisestakin varteenotettava vaihtoehto yrityksille ja yhteisöille kotisivujensa markkinointiin ;)

Mimmoinen osaamisrepertuaarisi on? Mitä kaikkea hallitset itse – mitä ulkoistat?

Varmaankin helpompi kertoa mitä sitä ei osaa. Graafikkoa musta ei saa tekemälläkään, joten nämä hommat joutuu väkisin teettämään jollakin muulla. Muuten tulee hommia ulkoistettua lähinnä oman ajanpuutteen vuoksi. Sen verran tykkään ittestäni, etten rupea enää 20 tunnin työpäiviä tekemään.

Sinulla oli ilmeisesti ongelmia Finnmatkojen kampanjan kanssa foorumipuheistasi päätellen. Onko ongelmat ratkaistu vai oletko siirtynyt pois Finnmatkojen markkinoinnista?

Finnmatkat on käytännössä pudotettu pois karuselleista muutamia sivuja lukuunottamatta, kuten varmaan niin monen muunkin julkaisijan kohdalla. Asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta itse ajattelen asiaa näin, että silloin kun mainostaja yksipuolisesti julkaisijoita tiedottamatta muuttaa ohjelman ehtoja, rikkoo tämä luottamuksen julkaisijatahoon.

Ongelma ei sinänsä ollut loppujen lopuksi suurikaan, koska TD ylipäätänsä tuo tähän putiikkiin vain murto-osan liikevaihdosta. Omasta ajanpuutteesta ja ehkä vähän laiskuudeskin homma on ollut enimmäkseen kiinni. Kunnollinen kategorisointi ja aihepiirijaottelu palveluihin, niin jo rupeaa myymään. Liikenteestä homma ei ole todellakaan kiinni, sitä on ja paljon. ;)

Teetkö puusepän hommia enää ollenkaan? Käsitykseni mukaan sulla on tämän alan koulutus.

Korjataan, että kirvesmiehen. Nyt ei ole tullut tehtyä hetkeen muutakuin muutama talkoohomma. Jospa sitä ensi kesänä löytyisi sopiva pikkuhomma, niin voisi taas verestää taitoja ja saada vaihtelua tähän koneen kanssa säätämiseen. Homma maistuu mukavalta kun sitä ei tarvitse rahan takia tehä enää. Saa raitista ulkoilmaa ja liikuntaa sekä näkee työn jäljen samointein :)

Hakukoneoptimointia.com – takana loistava tulevaisuus

Sinua pidetään yhtenä kokeneemmista hakukoneoptimoijista Suomessa. Olet aikanaan hakukoneoptimoinnut hakukoneoptimointia.com -palvelun jonka myöhemmin myit Total Managementille (Nyk. Netbooster). Uusi omistaja ei ole kuitenkaan juurikaan muuttanut palvelua tai kehittänyt. Oletko pettynyt tähän?

Totta helkkarissa. Ei vaan voi ymmärtää hyvän saitin täydellistä alasajoa.. Mutta kaipa Netboosterilla pyörii bisnes niin hyvin, että on varaa perseillä saitti unholaan. En olisi myynyt, jos olisin tiennyt kuinka tässä käy. Mutta mitäpä tuosta enää, ollutta ja mennyttä..

Suomeen on noiden aikojen jälkeen tullut paljon uusia SEO-guruja. Ketkä lasket tämän hetken kärkiosaajiksi hakukoneoptimoinnissa?

En mä halua lähtee erittelemään kuka on ”guru” ja kuka ei. Jokaisella tän bisneksen ympärillä tosissaan pyörivällä on omat vahvuutensa. Mut kyl mä oon isoilta pojilta kuullu, että Juha Sör… Sader.. whatever olis kyllä aika kova jäbä ;)

Mimmoisia vinkkejä antaisit hakukoneoptimoinnista yrityksille jotka harkitsevat sivustonsa hakukoneoptimoimista?

Ulkoista, mutta kilpailuta. Ihan turha antaa sen siskonpojan räveltää jos ei ole todellista tietoa mitä ja miten ollaan tekemässä. Tällä tavalla aiheutetaan helposti vain vahinkoa.

Alalla pyörii kuitenkin jos jonkinnäköistä yrittäjää ja kaikilla se homma ei välttämättä olekaan niin hanskassa, mitä äkkiseltään luulisi. Jos optimointifirmalla ei ole antaa asiantuntevaa alkuraporttia tai sivustokartoitusta ja selkeää visiota miten homma hoidetaan ennen sopparin solmimista, niin jätä väliin. Tässäkin hommassa saa ja kannattaa olla hintatietoinen, sen verran ilmaa hinnoittelussa on tullut vastaan muutamissa tapauksissa.

Mitä mieltä olet alan nykytilanteesta Suomessa?

On ollut kyllä hienoa seurata, kuinka ala on pikkuhiljaa tullut tutuksi myös suurelle yleisölle. Muistan vielä kristallinkirkkaasti sen ajan kun hakukonemarkkinointi ja -optimointi oli vain suuryritysten herkkua. Nyt myös pk-yrityksissä on viimeinkin herätty siihen tosiasiaan, että näkyvyys netissä on nyt ja tulevaisuudessa tärkeää, jos ei pian jo suoranainen elinehto kilpailluilla aloilla.

Alan osuus markkinointikakusta kasvaa koko ajan ja tämä on tuonut tällekin alalle mukaan ”mätiä omenoita”, eli kaikennäköisiä onnenonkijoita mahtuu myös mukaan. Tarkkuutta siis yrityksille sen yhteistyökumppanin valintaan, kuten edellisessä vastauksessa mainitsin.

Mimmoisia vinkkejä antaisit niille jotka ovat kiinnostuneet rahan tekemisestä netissä?

Helppoa tietä ei ole ja aikansa se ottaa. Lue, kysele, opi, ideoi ja toteuta. Yrityksen ja erehdyksen kautta menestykseen.

Lähde liikkeelle siitä, että mietit mistä itse olet kiinnostunut ja mitä osaat. Onko riittävällä määrällä ihmisiä sama kiinnostuksen aihe kuin sinulla?

Selvitä perusteellisesti millä tavalla olisi mahdollista muuntaa nämä ihmiset maksaviksi asiakkaiksi niin, että homma on kannattavaa. Ideoi ja toteuta palvelu. Ole valmis panostamaan hommaan sekä rahallisesti että ajallisesti, kova työ kyllä palkitsee ajallaan kunhan sä uskot itsees ja hommaan mitä teet.

Edelleen tiukkaa tavaraa…

Vieläkö Söderholm & kumppanit myyvät vaikka vettä Saharaan?

Haha. Legendaarinen typo. Söderholm & co. watercompany :D

Minkä kysymyksen haluisit kysyä seuraavalta haastateltavalta?

Mainitse kolme teknistä parannusehdotusta Söderholmin blogiin.

Kiitos. Lopuksi vielä, että mitä kotimaisia ja ulkomaalaisia alan blogeja / sivustoja seuraat?

No ohhoh, niitä on nyt niin paljon, ettei aivan kaikkia tässä viitsi listata. Ulkolaisista blogeista tietysti SEOmoz, Search Engine Roundtable, John Battelle, SEObook, Search Engine Journal, Cuttsin Matti jne. jne. Foorumeista mm. WebmasterWorld, Digitalpoint ja Sitepoint. Tietysti myös optimointi.com ;)

Suomalaisia blogeja ei tule aivan päivittäin seurattua. Jostakin syystä, eikä millään pahalla ketään kohtaan, tämä blogiskene Suomessa on mennyt suurelta osin viime ajat siihen malliin, että kilpaa huudellaan omaa erinomaisuutta ja oikeaa asiaa on helkkarin vähän. Tai sitten blogeja päivitetään tyyliin kerran kuukaudessa jollain random diipadaapalla, jolla ei ole mitään infoarvoa kenellekään.

Tomi Hautamäen linkit

Oulun Hakukoneoptimointi (tulossa)
Linkkihakemisto

  Lisää suosikiksi

8 kommenttia “Tomi Hautamäki”

 1. Ilkka Kauppinen kirjoitti:

  Jep, jep. Ouluko Pohjois-Suomea? No ehkä Helsingistä käsin.

 2. Panu kirjoitti:

  On se aika pohjoisessa jos karttaa katsoo :)

 3. Pasi kirjoitti:

  Nyt alkaa dollarimieheltä tulla kiinnostavaa settiä!

 4. melkeen fani kirjoitti:

  Tää sun uus versio blogista rupeaa oikeesti oleen mielenkiintosta luettavaa. Pysyykö päivitystahti suht tiiviinä?

 5. Ilkka kirjoitti:

  Jos Utsjoelta katsoo, niin käynti Rovaniemellä on käynti etelässä. Uutta minulle oli tosin se, että oululaiset pitävät itseään pohjois-suomalaisina.

 6. Tomppa kirjoitti:

  Näin se vaan poijaat on. Kärpät on puolen suomen joukkue, niin me ollaan puolen suomen optimointifirma. sitäpaitti ollanhan me poronhoitoalueella ;)

 7. einokeino kirjoitti:

  Et varmaan usko jos peiliin katot, mutta tämä blogi on juuri ”minä olen paras” diipadaabablogi

 8. Mikko kirjoitti:

  En olekaan aiemmin tänne eksynyt. Tässä jutussa oli ainakin muutama varsin opettavainen seikka, joten pitänee lukea nyt muutkin postit.. hemmetti :)
  En pahoittaisi mieltäni mikäli blogia päivitettäisiin useamminkin!

Jätä kommentti

Clicky Web Analytics

Clicky