Alustus

Ennen kuin alan kertomaan siitä miten sitä rahaa oikein verkossa tehdään, niin päätin alustaa hieman asiaa pienellä varoituksella.

Missä scene menee?

Kun seuraan alan foorumeita sekä Suomessa, että ulkomailla huomaan useimmiten saman pääpiirteen: Valtaosa on kiinnostunut helposta rahasta. Lähes kaikki haluavat sitä rahaa paljon ja mahdollisimman vähällä työllä.

Kuitenkin väittäisin, että jokaista 50 yrittäjää kohden löytyy vain yksi joka tekee sitä rahaa edes merkittäviä summia – puhutaan nyt vaikka nelinumeroisista summista kuukaudessa, jos aletaan puhumaan insinöörin keskipalkasta kuukaudessa, niin sille tasollekaan harva pääsee, mutta sitten on se pieni ryhmä, jota kirjoituksessani kutsun eliitiksi joka tienaa rahaa OIKEASTI MERKITTÄVIÄ SUMMIA.

1. Opetus

Tarinan ensimmäinen opetus: Se raha ei tule helpolla. Voin ihan rehellisesti tunnustaa, että vaikka rahaakin tulee nyt kuukaudessa ylimääräistä ihan merkittäviä summia tilille niin ilmaiseksi ja helpolla se ei ole tullut. Yritystä ja erehdystä on tullut harrastettua ihan tarpeeksi ennen kuin viivan alla alkoi näkymään jotain. Se tulee siis tarkoittaamaan satoja – jopa tuhansia ”ilmaisia” harjoittelutunteja ja paljon valvottuja öitä. Puhutaan siis enemmänkin nettibisneksen korkeakoulusta kun harrastuksesta. Omat työpäivät on hyvin usein venyneet 20-tunnin mittaiseksi ja ne on maksaneet mm. yhden parisuhteen.

Voin myös vannoa ja vakuuttaa että vaikka lukisit kaiken tiedon mitä nettimainonnasta löydät se ei riitä: sen lisäksi pitää ymmärtää monta muuta osa-aluetta kuten web-kehitys, konversiotestaus, web-analytiikka, perinteinen markkinointi, ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen, hakukoneoptimointi ja hakukonemarkkinointi. Nämä pitää vielä lisäksi hallita niin hyvin, että teet sitä paremmin kun mainostaja itse kykenisi.

Toinen väitteeni on, että näistä aihepiireistä löytämästäsi materiaalista vain noin 10% on oikeasti lukemiskelpoista, eli joudut siis kahlaamaan 80% roskaa lävitsesi löytääksesi 10 yrityksellä edes yhden hyvän juttun. Rahan tekemisestä netistä sitä juttua vasta riittää, osalla vielä rahan tekemisestä kirjoittaminen on se ensimmäinen idea yrittää tehdä itselleen rahaa.

Tärkempää kuin sen ymmärtäminen, että miten rahaa ei tehdä onkin se että miten sitä ei tehdä – se sulkee jo ison joukon mahdollisia päähänpistoja pois. Jokainen tekemäsi virhe ja hukkaamasi kauppa on siis sinulle pelkkää pääomaa, kun jaksat lyödä päätäsi tarpeeksi kauan seinään niin lopulta se aurinko vaan paistaakin sinne risukasaan.

Kuin pokeristarat

Nettimainonta muistuttaa lieveilmiöineen aika paljon pokerifanaatikkojen touhua (mikä hassua kyllä on yksi netin suurimmista bisneksistä) – pyramidin alla olevat rahoittavat pyramidin yläpäässä olevia.

Lohdutuksen sanana, mulla sen harjoittelu kesti 8-vuotta ja nyt mulla alkaa olemaan edes joku haju hommasta, vaikka yleensä se meneekin niin päin, että ne jotka ei osaa opettavat muita.

Nyt tulee ensimmäinen vinkki: Kirjaa projekteihin käyttämäsi tuntisi ylös ja laita samaan Exceliin myös projektin tuottamat tulot – näin sulle oikeasti selvii mikä sun ”tuntipalkka” projektista on, veikkaan että useimmissa projekteissa se ei ole hääppöinen, eikä siinä mitään – mäkin olen tehnyt huvin ja harrastuksen vuoksi ilmaista duunia paljon, mutta se on hyvä tiedostaa että silloin ei olla tekemässä rahaa vaan harrastelemassa.

Nyt mä jatkan GTR:n värivaihtoehtojen katsomista – jos luit tarkkaan niin tajuat kyllä että olen ansainnut sen.

  Lisää suosikiksi

11 kommenttia “Alustus”

 1. Nico kirjoitti:

  Minun ensimmäinen puhtaasti affiliate- ja arbimainonnalla ostettu suurempi esine oli aikonaan Busteri ja sitä pyörittävä 50 hv:n Yamaha, jonka kyydissä sinäkin olet ollut. Sen jälkeen olen lähinnä investoinnut osakkeisiin, mutta seuraava aineellinen hyödyke ja lahja itselleni on varmaan se Mustang 65. Toisin kun Nissanissa niin siitä lähtee kiva ääni :-)

 2. admin kirjoitti:

  Mä olen lähinnä investoinnut baareihin aikaisemmin :) Mut nyt se loppuu – pakko välillä tehdä jotain järkevää vaikka baaritkin on joskus ihan jees.

 3. Panu kirjoitti:

  Juha vaikuttaa hyvältä tää sun uus setti vaikka selkeesti mies setin takana on edelleen sama good old Juha :) .

  Nico tossa mainitse osakkeet. Niihin olen minäkin tähän mennessä affi/arbi voittoni työntänyt. Tuotto osakkeissa on kuitenkin sen verran heikko hyvään arbiin/affiin verrattuna, että pitäsi vaan keksiä uusia ja uusia niche ja sijoittaa raha arbiin :)

  Saatan viimein tilata sun feedin. Viimein.

 4. Olli kirjoitti:

  Mä ostin MacBookin ekoilla rahoilla ja senkin voi nähdä sijoituksena, koska se nosti työajan tuottavuutta :) .

  Seuraava tavote on sijotusasunnon ostaminen. Siihen on vielä hetki matkaa…

 5. Panu kirjoitti:

  MacBookin voisin muuten mäkin kohta ostaa. Nää PCt taitaa oikeasti olla aika surkeita :)

 6. Ilkka Kauppinen kirjoitti:

  Jos laatukirjallisuutta haluaa lukea niin suosittelen lämpimästi venäläisiä klassikkoteoksia. Niissä roskan osuus on huomattavasti alhaisempi.

  T nim. 80%+10%=100%

 7. Mikko kirjoitti:

  Musta tuntuu, että nettibisnestä käsittelevillä toimii 98/2-suhde perinteisen 80/20-säännön sijaan. Eipä tästäkään sivustosta kostu mitään :-)

 8. Teemu Kinnunen kirjoitti:

  Ironista ja hauskaa luettavaa, mutta ei tainnut olla ihan huumoriakaan kaikki. Näin keltanokkana täytyy sanoa, että osasit latistaa fiiliksiä kivasti :D . Minä kun luulin, että rahan takominen netissä on nopeaa ja helppoa.

 9. TradeTrackerFI kirjoitti:

  Hieno alustus Juha!

  Ala kaipaa väkevämpää otetta, joten toivotaan, että mahdollisimman moni inspiroituisi blogistasi ja ottaisi tavoitteeksi kääriä tuohta oikein kunnolla!

 10. drunknmunky kirjoitti:

  Kiitoksia ensimmäisestä vinkistä!

 11. Jyri kirjoitti:

  Hyvä vanha ja samalla ajankohtainen postaus!

  Totta Juha rusisee. Menestyminen vaatii kovasti harjoittelua, mutta lopuksi kova työ palkitaan. Tämä pätee lähes jokaiseen asiaan!

Jätä kommentti

Clicky Web Analytics

Clicky